lauantai 10. elokuuta 2013

Odessan ensimmäinen eläinlääkärireissu

Hei!

Tällä kertaa on vuorossa hieman vakavampaa postausta. Jouduimme nimittäin eilen lähtemään ensi kertaa Odessan kanssa eläinkääkäriin. Heti aamusta huomasin, että Odessalla on joku hätänä - se ei nimittäin suostunut syömään mitään, ei edes suurinpia herkkujaan. Lisäksi se vältteli minua, suorastaan juoksi karkuun, vaikka yleensä se on hyvin seurallinen. Syömättömyys ei ehkä kuulosta kovin dramaattiselta, jos ei tunne kaneja. Niiden elimistö ei kuitenkaan kestä päivänkään paastoa, ja kaksikin päivää syömättä ollut kani voi jo kuolla.

Epäilin, että sille on tullut ummetusta. Niinpä kävin apteekista parafiiniöljyä, ja annoin sitä kanille. Parin tunnin päästä sen antamisesta se suostuikin jo syömään hieman basilikaa ja heinää.

Oli todellisen työn ja tuskan takana saada samalle illalle eläinlääkäriaikaa. Jouduin soittelemaan läpi varmaan 10 asemaa, ennen kuin sain ajan Linnumäestä, joka on melkein Porvoossa asti (asumme siis itse Helsingissä).  Vaikka Odessa olikin jo syönyt hieman, eläinlääkäri suositteli, että tuomme kanin tarkistukseen.

Onneksi hyvä ystäväni Mirva suostui lähtemään autokuskiksi. Myös töistä etukäteen lähtenyt poikaystäväni tahtoi mukaan. Kanillamme oli siis kolmen hengen autosaattue eläinlääkärireissulle, kyllä hieman huvitti. Näkee, että meillä on kovasti rakastettu Puppa. :D

Ajattelin autossa, että saattaa tulla ns. turha reissu - mutta miten väärässä olinkaan! Todella hyvä siis, että menimme. Kävi näet ilmi, että Odessalle oli tullut ähky. Eläinlääkärin mielestä oli huolestuttavaa, että se oli tullut näin nopeasti. Odessa ei kuulemma saa tarpeeksi kuitua. Hän rauhoitti Odessaa hieman, ja tutki samalla sen suun. Odessalle oli kuulemma tuloillaan hammaspiikkejäkin, ja saatiin samalla nekin hoidettua. Lisäksi Odessa sai kipulääkettä ja B-vitamiinia piikillä. Eläinlääkäri myös antoi minun kokeilla Odessan "piparkakkutaikinamaista" vatsaa, jotta tunnistaisin itse jatkossa ähkyn. Kanin vatsan kuuluu kuulemma olla aivan pehmeä, ja Odessan vatsassa tosiaan tuntui kiinteä möykky.

Nyt Odessalla on edessä 10 päivän kipulääkekuuri täällä kotona, ja lisäksi kuukauden mittainen tehokuuri papaijatabletteja, yksi aamuin ja yksi illoin. Kuukauden kuluttua menemme Linnumäkeen vielä kontrollikäynnille.

Odessan ruokavalioon tulee nyt pieniä muutoksia. Vähennän tuoreruokaa, lisään heinää, ja koska Odessa on aina ollut vähän laiska syömään heiniään, se saa lisänä hieman kuitupitoista näkkileipää. Lisäksi kuukauden tehokuurin jälkeen Odessa saa joka päivä yhden ruoansulatusta edistävän papaijatabletin. Onneksi nuo tabletit eivät ole kovin kalliita; kolmen kuukauden annos maksaa noin 15 euroa. Eläinlääkäriin muuten upposi kyllä hulppea summa, mutta se oli hyvin käytettyä rahaa, sillä Odessa voi nyt todella paljon paremmin. Se ei pahemmin halua tulla silitettäväksi, kun on varmasti stressaantunut eläinlääkäristä ja lääkkeiden annosta, mutta sille maittaa taas ruoka ja se purputtaa hyväntuulisesti.

Vastaanottovirkailija eläinlääkärissä varoitteli, että kanit saattavat aluksi kapinoida papaijatablettien syömistä vastaan. Niinpä annoimme eilen ensimmäisen tabletin siten, että murskasin sen jauhoksi lusikalla, sekoitin tippaan vettä, imaisin pipettiin ja sitten käärimme kanin pyyhkeeseen, ettei se pääse rimpuilemaan, ja annoin lääkkeen sille suoraan suuhun pipetillä.

Tänään ajattelin, että kokeilenpa huvikseni, menisikö tabletti alas ihan sellaisenaan. Ja kyllähän se meni, Odessa rouskutti sen kuin minkäkin makupalan. Tämä on todella hyvä asia; nyt joudumme siis antamaan pipetillä vain kipulääkkeen kerran päivässä, kun tabletit kerran menevät muutenkin. Mitä vähemmän joudumme Odessaa pipetoimaan, sen vähemmän sille koituu stressiäkin.

Eli loppu hyvin, kaikki hyvin, siltä näyttäisi. En voi sanoin kuvata, miten helpottunut olen, kun selvisimme vain säikähdyksellä. Ja uuden ruokavalion ja ravintolisän avulla voi hyvinkin olla, että tämä tilanne ei enää pääse toistumaan.

P.S. Eläinklinikka Linnunmäkeä voin suositella todella lämpimästi! Todella ystävällistä asiakaspalvelua, ja todella asiantuntevaa hoitoa. Ovat nimenoman erikoistuneet lintuihin, matelijoihin ja eksoottisiin nisäkkäisiin - Odessa ilmeisesti lukeutuu jälkimmäisiin. :D
Ei kommentteja: