tiistai 29. tammikuuta 2013

Hevosten juoksuttamista

Tänään ajattelin kertoa pikkuisen hevosten juoksuttamisesta ja läntätä kasan suloisia kuvia perään.

Puhun nyt siis irtojuoksuttamisesta, missä hevosen ja ihmisen välillä ei ole välineitä. Eli ei ohjia, naruja tai muutakaan välillistä kontaktia. Hevonen pääsee näin vapaassa muodossa kaasuttelemaan ja leikkimään vähän villihevosta. Ihminen pitää hevosen liikkeellä omalla kehollaan, äänellään, ja kädessä on yleensä pitkä juoksutusraippa tai vaikka rapiseva muovipussi, mikä nyt ikinä hevosta parhaiten liikuttaa. Iso tarha mahdollistaa monen hevosen liikutuksen samaan aikaan ja näin säästetään huomattavasti aikaa, kun ei tarvitse jokaista työstää yksitellen. Toisaalta erityisesti yhtä hevosta käsiteltäessä pyöröaitaus on paras keksintö. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tarhan tai aitauksen aidat ovat pitävät (lankku tai metalli, pelkistä naruista hevonen saattaa innoissaan mennä jo ihan vahingossa läpi) ja niin korkeat, ettei hevonen pääse hyppimään niiden yli. Ja tosiaan jotain kättä pidempää kannattaa pitää mukana vaikka hevonen pyörisikin aivan pelkällä keholla ja äänellä, sillä innoissaan luotettavinkin hevonen saattaa äkkiseltään kääntyä ja vahingossa tulla päälle. Puhumattakaan sitten niistä ei-niin-luotettavista. Eli juoksutusraippa, muu pitkä kepakko, riimunnaru ovat vallan hyviä.

Ja mitä tulee siihen fiilikseen, kun saat kokonaisen lauman hevosia, tonneittan lihasmassaa, liikkumaan haluttuun tahtiin, haluttuun suuntaan pelkän oman itsesi ja ehkä sen yhden ohuen kepakon avulla on aika mukava. Siinä tulee hyvin äkkiä kiva itseluottamuspurkaus. Ja parasta tullakin, jos olet arka etkä uskalla käskeä, niin eivät ne heposet mihinkään liiku tai liikkuvat äkkiä päälle. Mutta niin, maasta työskentelyssä tykkään juuri siitä, miten vähällä vaivalla saat tahtosi perille. Eli jos on itsetunto-ongelmia, niin heppaterapiaan vaan, luotettavaa hevosta vähän tarhassa pyörittämään.

Porsse ja Kassu.

Kassu, poika ja Skotti, isä.Vili, Luigi, Fritte.

Kati, hevosten omistaja, laitta vähän vauhtia polleihin.

2 kommenttia:

Ichi kirjoitti...

*sob* noi hepat on vaan niin.... *sob sob sob* QUQ jos paino ei ole este nii sitten enää tosiaan toi raha.... kun meidän raha tilanne tästä hieman helpottuu niin mä tuun sinne teidän tallille <3

Asio Otus kirjoitti...

Tuleeeee!